Dünya Gazetesi

Türkiye bölge üssü olabilir

Üretim ve satış şirketleri için geliştirdiği kaynak planlaması yazılımı ile ön plana çıkan Nebim, son dönemde e-dönüşüm projelerine de imza atan teknoloji şirketleri arasında yerini alıyor. Son beş yıldır, ortalama yüzde 20 ile 30 arasında bir büyüme yakaladıklarını söyleyen Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, bu büyümeyi özkaynakları ile geliştirdikleri yazılım ürünleri ile sağladıklarına dikkat çekiyor. "Yakaladığımız momentumun arkasında, 45 yıldan fazla bir süredir uzmanlaştığımız perakende sektörünün son dönemde ortaya çıkan verimlilik artışı ihtiyacını karşılayan yeni “Nebim V3” ERP ve mağazacılık yazılımlarımız var." diyen Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, e-Fatura ve e-Defter gibi e-Dönüşüm uygulamalarını kendi geliştirdikleri yazılıma kolay bir şekilde ekleyebildiklerini ve bu yönde işbirlikleri geliştirdiklerini anlatıyor. "Nebim olarak son beş yıldır yakaladığımız bu büyümeyi, Ar-Ge yatırımlarıyla desteklediğimiz yenilikler sayesinde devam ettirmeyi planlıyoruz"diyor.

Uzmanlaşma ekosistemle mümkün olabilir

Türkiye'nin, gelişmekte olan bir ülke olarak hem kurumsal hem de son tüketicilere yönelik yazılımlarda potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Demiroğlu, coğrafi konumunda bu konuda önemli bir avantaj sağladığına dikkat çekerek şöyle konuşuyor: "4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ve 1,5 milyar nüfusa ulaşma imkanımız olan heyecan verici bir dış pazar da mevcut. İnovatif çözümler geliştirmek için gereken eğitimi zamanla kazanabilecek genç bir nüfusumuz da var. Doğru bir vizyon ve icraat ile Türkiye, yazılım sektöründe bölge üssü olabilir."

Demiroğlu, sektöre insan kaynağı geliştirilmesi için yapılması gerekenleri şöyle açıklıyor: "Biz de Türkiye’de gerçek anlamda ar-ge yapabilecek, üzerinde inovatif uygulamaların çalıştırılacağı yeni nesil yazılım altyapısı parçalarını geliştirebilecek nitelikte ve deneyimde insan kaynağına sahip olmalıyız. Her konuyu yüzeysel olarak bilen “programcılar” yerine, uzmanlaşacakları konuda derinleşecek “yazılım mühendislerine” ihtiyacımız var. Akademik eğitim bu insan kaynağının oluşturulması için bir ön şart olmakla birlikte yeterli değildir. Uzmanlaşma ancak, kendi aralarında birbirlerinin geliştirdikleri özgün teknolojileri kullanabilecek ve birbirlerinin deneyimlerini karşılıklı istihdam veya işbirlikleri ile paylaşabilecek firmalardan oluşan bir ekosistem ile gerçekleşebilir. Devletin ar-ge teşvikleri de bu ekosistemin oluşması için bir katalizör olacaktır.

Kaynak: 29 Eylül 2015 Dünya Gazetesi Yazılım Eki

Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu Röportajı

Demo Talebi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.